EU, Románia, Máramaros megye, Kapnikbánya

A Gutin-hegység első csúcsa, a helyiek szójárásában a "Három Apostol"

Faszénégető boksák

Kapnikbánya története

Mit érdemes tudni Kapnikbányáról? - kérdezhetné az ideutazó. Az első dolog, ami a a történelem során az embereknek eszébe jutott, a bányászat volt... de hogyan tovább?

Az ércbányászatáról évszázadok óta
méltán híres Kapnikbánya a Gutin-hegység egy szűk  völgyében húzódik. A hegyek méhében rejlő fémek vonzották ide az embert és így létesült a bányászváros. Ha a bányászat nem lett volna, ma is csak egy erdészház állna a Kapnik-patak partján. A két részre osztott település (Alsó-Kapnik és Felső-Kapnik) alsó völgyében voltak egykor a kohók. A szebb időket is látott felső bányatelepet apró faházakkal teli utcácskák hálózták be a hegyoldalakon. A nagy időket látott bányatelep múltja homályba vész. Egykori írások bizonyítják, hogy Kapnikot többször újra kellett telepíteni és a bányák több alkalommal megsemmisültek. A helyiek életmódját meghatározza, hogy kevés a megművelhető terület, így a lakosság nem önellátó. Amikor a bányászat lehanyatlott és a bányász már kevésbé tudott itt megélni, a falu lakossága csökkent. A bányabezárásokkal újra ez a helyzet állt elő, de reményt adhat a lakosságnak a fellendülő  hegyi turizmus és a sípályák létesítése.

 

Kapnikbánya fejlõdésének csúcspontját az 1900-as évek elején érte el, de ez csak néhány évig tartott. Ekkor az aranybányászatáról híres Róta bánya (Roata) angol kézben volt és valóságos népvándorlás indult meg a bányatelep felé, minden talpalattnyi helyet elfoglaltak az új jövevények. A betelepítés során  erősen magyarosodott a lakosság. Míg a korábbi századokban magyarul és németül prédikált a pap, az utolsó német igehírdető szavát már alig értette valaki. A kapniki magyarság az idők folyamán sok idegen elemet szívott fel, de a románokkal szemben nem érvényesült asszimiláló szerepe. Sajnos ez épp fordítva történt, de sokan ma is hitet tesznek magyarságuk mellett.

 

Kapnikbányára a jövőben új szerep vár. Festői fekvése révén arra hivatott, hogy üdülőhellyé váljon. A rekkenően meleg nyári napokon is kellemesen hűs a kapniki levegő. A vidék csodálatos, a környéken sok üdítően friss forrás fakad. Az ásványgyűjtő túrák szervezése mellett célunk, hogy a bányászati múltat és az eredeti helyi életet is megmutassuk kedves vendégeinknek. Kirándulásokra is számtalan alkalom nyílik. A Gutin-hegység legmagasabb csúcsa az Öreg-Gutin, melynek magasága 1443 m. Az "Apostolok" és a "Kakastaréj" merész sziklaalakzatai igazi szép hellyé avatják a Gutint. Az ősi bányatelep és a táj mesél. Mesél annak, aki nyitott szemmel jár benne...


Járja be a vidéket - ásványgyűjtő túránk itt!
»

Információk a vendégházról »

 

Régi Bányászház

Autentikus, eredeti régi bányászház max. 8 fó részére. Egyszerűbb körülményekkel is megelégedő baráti társaságoknak ajánljuk!
Bővebb információt

Úti tippek

A magyar-román határtól 2 óra autóútra található Kapnikbánya (Cavnic). Mielőtt elindulna, tekintse meg az utazási tippeket, a GPS adatokat és a Bányavirág Vendégházat a Google térképen!

Kapcsolatfelvétel

Romania, 4 Libertătii Street
Cavnic, 435300
banyavirag@freemail.hu
+36-20-532-5257